2010. május 3., hétfő

Ez is kell az élethez 2.

A-vitamin

Az A-vitamin fontos, zsírban oldódó vitamin, amelynek közismert tulajdonsága, hogy javítja a látást, serkenti a csontnövekedést, egészségessé teszi a bőrt és a testnyílásokon található felhám sejtjeit. Ezenkívül segít az immunrendszer szabályozásában és működésében.



A retinol csak az állati eredetű élelmiszerekben található meg. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a béta-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni.
A béta- és alfa-karotin az A-vitamin növényi forrásai. Megtalálhatóak szinte minden színes zöldségben, főleg a sárga vagy piros színűekben. A béta-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak. A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is.
A szervezet A-vitamin szintjét a máj szabályozza. Az A-vitamin egy speciális szállító fehérjét igényel, amely eljuttatja azt a szervezet különböző pontjaira.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. A megfelelő felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.

Az A-vitamin funkciója
Javítja az éjszakai látást, hozzájárul a szem, különösen a szaruhártya nedvesen tartásához.
Kétféle módon támogatja az immunrendszert: egyrészt fenntartja a bőr és a nyálkahártya egészségét, így a káros baktériumok nem képesek behatolni a szervezetbe. Másrészt támogatja azoknak a fehérvérsejteknek a termelését és működését, melyek elpusztítják a szervezetünkbe bejutó káros baktériumokat és vírusokat.

A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon.

A-vitamin források
Retinolt az állati eredetű élelmiszerek, különösen a máj, egyéb belsőségek, de a hús, a tojás, a tej és tejtermékek, valamint a tengeri halak is tartalmazzák.
Karotinoidokat a zöldségfélékben, például sárgarépában, spenótban, káposztában találunk.

Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű béta-karotin a szürke hályog megelőzésében játszik szerepet. Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések - különösen a tüdőrák aránya. Az étrendi béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hámeredetű - tüdő, bőr, méhnyak, légutak, gyomor-, vastagbél - daganatok számát. A magas karotintartalmú táplálkozás a hasnyálmirigy -, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata-, a húgyhólyagrák ritkább előfordulásával is összefüggésbe hozható.

forrás: vitamin.cenzurazatlan.hu
nutrilite

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése