2010. május 2., vasárnap

Ez is kell az Élethehez

A vitaminokról


A vitamin szó jelentése: élethez szükséges anyag! Vitaminoknak nevezhetjük azokat a természetes szerves anyagokat, melyek elengedhetetlenek a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz, valamint szabályozzák azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek során a táplálék hasznosul a szervezetben és energiává alakul. Pótolhatatlan szerepük van a szervezet építő elemeinek (fehérjék, DNS) előállításában, az immunrendszer-, az anyagcsere, a szív működésében. Ha csak egy fontos vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem hiányzik a szervezetünkből, vagy a szükségesnél kevesebb van belőle, akkor károsodnak az egészséges élettani folyamatok. Kémiai tulajdonságaik alapján megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat.
Vitamin nélkül nincs élet, ásványi anyag és nyomelem nélkül pedig nincs vitamin beépülés! A szervezet biokémiai folyamataiban együttesen vesznek részt, erősítik egymás hatását. Színes, változatos, természetes táplálkozással vihetjük be őket a szervezetbe. De biztosan elégséges ez?
A mai kor emberének - őseihez képest - jóval több vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége, mert stresszes életet él, a termőföld károsodása miatt ételei és így szervezete is tápanyaghiányos, vegyszeres élelmiszereket fogyaszt, szennyezett levegőt lélegzik, nem tiszta, természetes folyadékot iszik, élvezeti szereket, gyógyszereket, elektromág-neses sugárzást kibocsátó eszközöket használ.
Emellett nem elég "csak" a megfelelő mennyiségű és minőségű vitamint bevinni a szervezetbe. Minden nap elegendő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása szükséges ahhoz, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek beépülése megfelelő legyen, és hogy az anyagcsere-folyamatok során keletkezett salakanyagok, valamint a szervezetbe került környezeti toxinok távozni tudjanak a szervezetből.
A fenti ismeretek alapján nagyon sokunk szed rendszeresen valamilyen vitaminkészítményt. Vitaminok szedése közben azonban nem gondolunk a vitaminnal bevitt egyéb anyagokra! Pedig fontos lenne! Hiszen a mesterséges vitaminok maguk is tele vannak mesterséges, káros anyagokkal: színezékkel, ragasztó anyaggal, a gyártás során felhasznált kémia anyagok maradékaival, tartósító szerekkel! - ezek közül több nem csak káros, de akár komolyabb betegségeket is okozhat.
Másik probléma a mesterséges vitaminokkal a felszívódás, pontosabban annak hiánya. Általánosságban elmondható, hogy a nagy mennyiségben gyártott, mesterséges körülmények között szintetizált, tisztított, tablettázott vitaminoknál a felszívódásuk, hasznosulásuk bizonytalan, sokszor nagyon kis mértékű. a szintetikus vitaminok nem pont úgy viselkednek a szervezetünkben, mint a teljes értékű táplálékokban található természetes vitaminok. Sok szintetikus vitamin tápanyagokat vesz el a szervezetünkből, és megterheli a vesénket, mielőtt kiürülne. Aki tanult biokémiát, tudja (aki nem, az olvashat róla), hogy a vitaminok több különböző összetevőből épülnek fel – enzimek, koenzimek, kofaktorok–, melyeknek együtt kell működniük ahhoz, hogy a kívánt biológiai hatást elérjük. A táplálékban természetes formában előforduló vitaminok minden szükséges összetevőt tartalmaznak. A boltokban kapható, nagyrészt szintetikus vitaminok a természetes vitaminoknak izolált részeit tartalmazzák. A szintetikus vitaminokról bebizonyosodott, hogy hatástalanok, esetenként még károsak is, a C-vitamin (aszkorbinsav) pl. hosszútávon gyengíti az immunrendszer működését.
A legtöbb piacon levő vitamin inkább szintetikus, mivel azokat olcsóbb előállitani. Ha már egyszer az egészségünk, a káros anyagoktól való szabadulás érdekében szedünk vitamint, felejtsük el a mesterséges készítményeket, fogyasszunk 100% bio, minden mesterséges anyagtól mentes, gyógynövényi eredetű vitaminokat, ásványi anyagokat.
...folyt.köv...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése