2013. november 13., szerda

Teljes élet - kedvesen ..

"Haladj nyugodtan a lárma és sietség közepette, és emlékezz arra a békére, ami létezhet a csöndben. Elidegenedés nélkül, élj úgy, hogy jó kapcsolatod legyen az emberekkel.
Mondd ki finoman és világosan az igazságot; és hallgass meg másokat, még az egyszerű és tudatlan lelkeket is; nekik is megvan a saját történetük. Ne hasonlítsd magad senkihez; ezzel kockáztatod, hogy léhává és hivalkodóvá válsz.

Mindig vannak nagyobbak és kisebbek, mint Te. Örvendj a terveidnek ugyanúgy, mint a teljesítményeidnek. Törődj a hivatásoddal, mégha mégoly szerény is; ez egy igazi érték az idők változó virágzásában.

Légy óvatos a Veled történtekkel kapcsolatban, hiszen a világ tele van csalásokkal. De ne légy vak, ami a bátorságot és a lelkierőt illeti, mert ez létezik. Sok egyén keresi a nagy ideálokat; és mindenütt az élet hősiességgel van tele. Légy önmagad. Különösen ne színleld a barátságot. Ezenfelül ne légy cinikus a szerelemben, mert az - szemben minden terméketlenségével és kiábrándulásával - ugyanolyan örök, mint e fű. Vedd szívesen az évek tanúságait, emelt fővel lemondva a fiatalságodról. Szilárdítsd meg a lélek azon képességét, hogy megvédhesd magad váratlan szerencsétlenségben. De ne bosszantsd magad agyrémekkel. Sok félelem születik fáradtság és magány miatt. Egy egészséges fegyelmen túl, légy jó magadhoz. Te a világmindenség gyermeke vagy, nem kevésbé, mint a fák és a csillagok; jogod van itt lenni. És hogy Neked világos vagy nem, a világmindenség úgy halad a maga útján, ahogy kell.

Találd meg a békét Istennel, bármi legyen az elképzelésed róla, és bármilyen munkáid vagy álmaid legyenek, őrizd meg az élet hangos zűrzavarában a békét a lelkedben. Minden álnokságával, unalmas gondjaival és összetört álmaival a világ mégis szép. Figyelj. Törekedj a boldogságra."


1692-ben egy régi templomban Baltimore-ban találták. 
A szerző ismeretlen.

Úgy tűnik, a boldogság keresése nem új keletű az ember életében. Az írás arról tanúskodik, hogy a több, mint 300 évvel ezelőtti jelent megélhették hasonlóképpen, mint mi a mai napot: rohanónak, lármásnak, gyorsan változónak. 
Az ember minden korban az élet értékeit keresi, és azok az évszázadok során mit sem változtak,  örök értékek. Kitartás, bátorság, elfogadás, türelem...  és mindenki folytathatja saját szája íze szerint. A keresés kalandos, felemelő, meglepő, kristálytiszta, vagy ködbe burkolózó, időnként megrázó, máskor gyönyörűséges, olykor nehézségektől terhes, de lehet könnyed és egyértelmű is. Ahány ember, annyi megélés, ahány pillanat, annyi hangulat.  
Épp ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy kedves vagy - hiszen nem tudhatod, hogy akivel  találkozol milyen kemény csatát vív éppen.
-Tudtad, hogy épp ma van a kedvesség világnapja?-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése