2010. november 24., szerda

Minden nap egy kisablak


A karácsonyra való készülődés és várakozás fontos tartozéka az adventi naptár, melynek ma már számtalan formája létezik, aminek csak a fantázia és a pénztárca szabhat határt. Gyermekkorunkban inkább csak a boltban vásárolható csokis volt divatban (legalábbis mifelénk).
Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza. Az ötlet egy német anyuka fejéből pattant ki, több mint 150 évvel ezelőtt. 1851-ben egy Gerhard Lang nevű kisfiú állandóan kérdezgette édesanyját, hány nap van még karácsonyig. Az anya a várakozást megkönnyítendő, elkészítette az első adventi naptárat 24 kis ablakkal, az ablakszárnyak mögött 24 édes falattal. Így követte a kisfiú a napok múlását szentestéig.
A felnőtt Gerhard a Reichold és Lang képzőművészeti intézmény résztulajdonosa lett, és az 1900-as évek elején édesanyja ötlete alapján adventi naptárak gyártásába kezdett.Ezekben édesség helyett színes rajzokat használtak. A naptár sikere gyerekek és felnőttek körében azóta is töretlen. És amellett, hogy kedves gesztus és édes várakozás, sok-sok cégnek termel komoly profitot.
Az ügyes kezűek választhatják a házilag készítettet is, melyekhez rengeteg ötletet meríthetünk a netről. A teljesség igénye nélkül néhány blog kreatív adventi naptárakkal:gyermekszoba, Zsófi és Luca, mohakonyha oldala.
Szép készülődést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése