2010. május 26., szerda

Ősz a nyárban

Korán kivetett az ágy és kedvet kaptam, hogy megörökítsem milyen képet mutat a kertünk. Ha nem tudnám, hogy frissen fotóztam, simán beleférne egy októberi fotósorozatba. A feketerigónk is igen aktív - dúskál a gilisztákban, de sajna nem sikerült lencsevégre kapnom. Talán legközelebb...


2010. május 13., csütörtök

Kövek és homok

Egy filozófia professzor az előadását úgy kezdte, hogy fogott egy konzerv-üveget és feltöltötte kb. 5 cm átmérőjűkövekkel.
Rákérdezett, hogy ugye tele van az üveg.
Igen - volt a válasz.
Ezután elővett egy dobozt, tele apró kaviccsal, és elkezdte beleszórni a kavicsokat az üvegbe. Miután a kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres helyeket, megint megállapították, hogy az üveg tele van. A professzor ezután elővett egy dobozt homokkal és azt kezdte betölteni az üvegbe. Természetesen a homok minden kis rést kitöltött.
"És most" - mondta a prof, "vegyék észre, hogy ez az önök élete. A kövek a fontos dolgok - a családod, a partnered, az egészséged, a gyerekeid - ha minden mást elveszítenél, az életed akkor is teljes maradna. A kavicsok azok a
dolgok, amik még számítanak, mint a munkád, a házad, az autód. A homok, az összes többi. Az apróságok. Ha a homokot töltöd be először, nem marad hely a
kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez történik az életeddel. Ha minden idődet és energiádat az apróságokra fordítod, nem marad hely azoknak a
dolgoknak, amik igazán fontosak számodra. Fordíts figyelmet azokra a dolgokra, amelyek alapvetőek a boldogságod érdekében. Vidd el a párodat táncolni. Mindig lesz időd dolgozni, takarítani, vendégeket hívni, rendet rakni.
Először a kövekre figyelj - azokra, amik igazán számítanak. A többi csak homok."...

2010. május 12., szerda

Keress pénzt a környezet megóvásával

A jó ötleteket érdemes volna másolni!

A környezettudatos életmódnak számos előnye van. Azon kívül, hogy egy zöldebb, energiatudatosabb és élhetőbb országot teremtünk, környezetbarát életmódunk még pénzt is hozhat a konyhára. Hogy hogyan? A RecycleBank nevű szervezet korábban kisérleti projektként beindított projektje Philadelphiában viszonylag elég sikeres lett. A háztartásokban keletkező, újrahasznosítható szemét különgyűjtésével minden háztartás pénzt kereshet, egész pontosan pénzt takaríthat meg a bevásárlásainál. Minden család kap egy vonalkóddal ellátott kukát, ebbe bele lehet dobni azokat a hulladékokat, amik újrahasznosíthatók, vegyesen. A kukában egy chip méri a bedobott szemét súlyát. A szemeteskocsi minden alkalommal leolvassa a vonalkódot, és rögzíti a rendszer központi számítógépén. A felhasználóknak csak annyi a dolguk, hogy időnként felmennek az internetre, belépnek a rendszerbe és kiválasztják, hogy melyik boltnál szeretnék igénybe venni a kedvezményes vásárlás lehetőségét. Szupermarketekben, bioboltokban, kávézókban és még jópár helyen el lehet költeni a megkeresett pénzt. A módszernek csak előnye van. Azzal, hogy pénzt is kereshetnek az emberek, a környezet védelmének elve mellett rövidtávú, gyakorlati hasznot is realizálhatnak. A RecycleBank több újrahasznosítható anyagot gyűjt be. A kereskedelmi partnereknél nő a forgalom. Az önkormányzatnak kevesebb egyéb szemetet kell elszállítani, lerakni és ártalmatlanítani. Azért meggazdagodni senki nem fog belőle, hiszen a havonta kereshető pénz egy felső határhoz kötött.
..nekem tetszik..

forrás:zoldholnap.hu

2010. május 3., hétfő

A Padlás

1988. január 27-én mutatták be a Vígszínházban. Azóta számtalanszor bejárta az országot, sok előadó formálta meg karaktereit. Még gyerekkoromban láttam - nagy hatást gyakorolt rám. Most sokadszor találkoztam újra a szövegével. Úgy érzem minden időben van mondanivalója - mint általában Dusán szövegeinek. Álljon itt az egyik legszebb dalszövege, és itt akár meg is hallgathatod.


Fényév távolság


Lehet számtalan hely,
ami szebb és jobb a mi Földünknél.
Lehet, létezik ő is,
aki többre képes az embernél.

Egyszer ismeretlen távolba vágyom,
máskor megriaszt egy álom,
hogy a hang,
hogy a csend,
hogy a fény,
hogy a tűz,
már nem vigyáz e cseppnyi földre,
s el kell mennünk mindörökre.

Fényév távolság,
csak hallgatom, csak bámulom.
Zengő fényország,
hogy láss csodát, egy életen át.

Nézem tisztaságát, mégsem értem,
hallom hangjait, és el nem érem,
ott a tenger, itt az én hajóm.

Hát itt ez a hely,
amit sokszor boldogan elhagynék.
És itt ez az élet,
amit sokszor nem nagyon értünk még.

Néha könnyebb lenne elmenekülni,
tiszta fénybe merülni,
de a hang,ami hív
de a jel,ami szól
még nem mond semmit, meddig érek s lesz-e út, hogy visszatérjek.

Fényév távolság,
csak hallgatom, csak bámulom.
Zengő fényország,
hogy láss csodát, egy életen át.

Nézem tisztaságát, mégsem értem,
hallom hangjait, és el nem érem,
ott a tenger, itt az én hajóm.

Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim...

A Nevetés Világnapja

Fájdalmat is csillapít a nevetés...

Május első vasárnapja nemcsak az Anyák napja! 11 évvel ezelőtt, Indiában egy nevető-klubban tartották az első Nevetés világnapot, ami azóta a Föld számos országában is hagyománnyá vált. A világnap célja, hogy egyre több ember vegyen részt a mozgalomban, és éljenek a nevetés köztudottan egészségmegőrző hatásával, így javítva saját, illetve környezetük kedélyállapotát.



Monica Culen, a Piros Orr Bohócdoktorok nemzetközi alapítványának alapítója és vezetője szerint minél magasabbak az elvárások és minél magasabb a civilizáció foka a társadalomban, annál komolyabbak és feszültebbek az emberek.
Culen kifejtette: „egyre jobban megkeseredünk a siker és a győzelem utáni törekvés, a hatalom és tekintély eléréséért vívott harc, valamint a krízisektől és veszteségektől való félelem miatt. Munkahelyeink harctérré váltak, ahol a mosolygás már csak az áldozatát fixírozó oroszlán vicsorgásának elcsökevényesedett változata”. Már Sigmund Freud is felismerte, hogy a nevetés az életrevalóság elengedhetetlen feltétele – aki nem nevet többé, az az élettől a halál felé fordul.

Ezt tapasztalják a kórházakban és szanatóriumokban végzett munkájuk során a bohócdoktorok is. A nevetés ugyanis nemcsak boldoggá tesz, hanem a fájdalmat is csillapítja. Erre a meggyőződésre alapozza működését a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, amelynek „orvosai” a vizitek alkalmával több ezer beteg gyermeket látogatnak meg a kórházak gyermekgyógyászati osztályain a világ több országában.

Az első kórházi „bohócterápiás részleget” 1986-ban New Yorkban hozta létre Michael Christensen amerikai bohóc, amikor beteg testvérét látogatta meg egy gyógyintézetben. Azóta Európa több országában – többek között Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Németországban, Svédországban, Szlovákiában, Új-Zélandon – alkalmazzák a gyógyító nevettetést.

Magyarországon 1996-ban alakította meg az osztrák Rote Nasen Clowndoctors Szervezet a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt. A bohócok, akik hivatásukat tekintve professzionális színészek és előadóművészek, hetente látogatnak el a kórházban ápolt beteg gyermekekhez, hogy egy kis vidámságot vigyenek nekik. Az utóbbi években a doktorok néhány idősek otthonába is ellátogatnak, hogy az ott élő betegek életét is megszínesítsék.

A nevetés természetével, folyamatával és hatásaival foglalkozó tudomány a gelotológia. Megállapították, hogy két percnyi kacagás ugyanolyan jó hatással bír az emberi szervezetre, mint húsz perc futás. A nevetés akár nyolcvan izmunkat is mozgásba hozhatja, és ugyanazokat az agyi területeket aktivizálja, amelyeket a kokain és a pénz birtoklása. Ennek ellenére a felnőttek átlagosan csupán tizenötször, míg a gyerekek akár négyszáz alkalommal is felkacagnak naponta.

Miért jó nevetni?
A nevetés az ember olyan képessége, amellyel – a beszéddel együtt – egyedüliként rendelkezik a főemlősök közül. A cselekvés hátterében olyan egyetemes, fajtól, nyelvtől, bőrszíntől, vallástól, pártállástól, foglalkozástól és iskolai végzettségtől független, félig-meddig önműködő fiziológiai folyamat áll, amely szerves része minden emberi kultúrkörnek. A nevetés kikapcsol, megnyugtat, ellazít, hatására az éjszakai alvás is pihentetőbbé válik.

Hogy a nevetés “csoportban csinálva ragályos és vészesen fertőz” (Karinthy Frigyes) – azzal mindannyian tisztában vagyunk. A járvánnyal azonban nem rémisztgetik a népet. Ha megkapta, hát mindenki derüljön egy jót.
Az orvostudománnyal, egészségmegőrzéssel foglalkozó kutatók már évtizedekkel ezelőtt arra is felhívták a figyelmet, hogy a kacagás nemcsak a rosszkedv, de a stressz-okozta ártalmak leghatásosabb ellenszere is – megelőzésre és kezelésre egyaránt megfelelő.

A kacagás “belső kocogás”, ami az egészséges embernek is előnyére válik: kívül-belül megtornáztatja a testet, s már néhány másodpercig tartó kiadós nevetés után is olyan értékre emeli pulzusunkat, mintha nyílt terepen futkároztunk volna. Minden egyes hahota megmozgatja rekeszizmainkat, mellkasunkat, belső masszázsként hat a szívre, tüdőre, gyomorra, szinte valamennyi belső szervre.

Nevetés közben kibontakozik a mélyben rejtőzködő, tiszta, gyermeki lelkület. A nevetés játékos kreativitás, háttérbe szorulnak a negatív érzelmek, a harag, az irigység, az elégedetlenség, a düh, és ami nagyon érdekes: a humorérzéket is javítja.

A nevetés segíti egészségünk megőrzését, azonban az is igaz, hogy az egészséges emberek többet nevetnek, hangulatuk is kiegyensúlyozottabb, mint betegségektől szenvedő társaiké. A nevetés fogyókúrának is kiváló. 10-15 percnyi kacagással akár 50 kalóriától is megszabadulhatunk, nagyjából hasonlóan, mint a futógépen, vagy a “kínpadon”. Orvosilag bizonyították, hogy a nevetés a cukorbetegeknek is hasznos, mert jelentősen képes a vércukorszintet csökkenteni.

Meglepő, hogy a nevetés mennyi mindenre képes, hatékony védelem a betegségek ellen és mindez általában egy kellemes közérzettel, jobb, szebb világszemlélettel társul.

Nevessünk hát minden nap családban, barátokkal, jó társaságban. A gyerekek ebben különösen jó partnerek lehetnek! Ha egyedül vagyunk, olvassunk el néhány jó viccet, nézzünk vígjátékot, burleszket, vagy egy rövid vicces videót a neten.





forrás: hahotajoga.hu, hvg.hu

Ez is kell az élethez 2.

A-vitamin

Az A-vitamin fontos, zsírban oldódó vitamin, amelynek közismert tulajdonsága, hogy javítja a látást, serkenti a csontnövekedést, egészségessé teszi a bőrt és a testnyílásokon található felhám sejtjeit. Ezenkívül segít az immunrendszer szabályozásában és működésében.



A retinol csak az állati eredetű élelmiszerekben található meg. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a béta-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni.
A béta- és alfa-karotin az A-vitamin növényi forrásai. Megtalálhatóak szinte minden színes zöldségben, főleg a sárga vagy piros színűekben. A béta-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak. A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is.
A szervezet A-vitamin szintjét a máj szabályozza. Az A-vitamin egy speciális szállító fehérjét igényel, amely eljuttatja azt a szervezet különböző pontjaira.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. A megfelelő felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.

Az A-vitamin funkciója
Javítja az éjszakai látást, hozzájárul a szem, különösen a szaruhártya nedvesen tartásához.
Kétféle módon támogatja az immunrendszert: egyrészt fenntartja a bőr és a nyálkahártya egészségét, így a káros baktériumok nem képesek behatolni a szervezetbe. Másrészt támogatja azoknak a fehérvérsejteknek a termelését és működését, melyek elpusztítják a szervezetünkbe bejutó káros baktériumokat és vírusokat.

A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon.

A-vitamin források
Retinolt az állati eredetű élelmiszerek, különösen a máj, egyéb belsőségek, de a hús, a tojás, a tej és tejtermékek, valamint a tengeri halak is tartalmazzák.
Karotinoidokat a zöldségfélékben, például sárgarépában, spenótban, káposztában találunk.

Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű béta-karotin a szürke hályog megelőzésében játszik szerepet. Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések - különösen a tüdőrák aránya. Az étrendi béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hámeredetű - tüdő, bőr, méhnyak, légutak, gyomor-, vastagbél - daganatok számát. A magas karotintartalmú táplálkozás a hasnyálmirigy -, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata-, a húgyhólyagrák ritkább előfordulásával is összefüggésbe hozható.

forrás: vitamin.cenzurazatlan.hu
nutrilite

2010. május 2., vasárnap

Ez is kell az Élethehez

A vitaminokról


A vitamin szó jelentése: élethez szükséges anyag! Vitaminoknak nevezhetjük azokat a természetes szerves anyagokat, melyek elengedhetetlenek a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz, valamint szabályozzák azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek során a táplálék hasznosul a szervezetben és energiává alakul. Pótolhatatlan szerepük van a szervezet építő elemeinek (fehérjék, DNS) előállításában, az immunrendszer-, az anyagcsere, a szív működésében. Ha csak egy fontos vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem hiányzik a szervezetünkből, vagy a szükségesnél kevesebb van belőle, akkor károsodnak az egészséges élettani folyamatok. Kémiai tulajdonságaik alapján megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat.
Vitamin nélkül nincs élet, ásványi anyag és nyomelem nélkül pedig nincs vitamin beépülés! A szervezet biokémiai folyamataiban együttesen vesznek részt, erősítik egymás hatását. Színes, változatos, természetes táplálkozással vihetjük be őket a szervezetbe. De biztosan elégséges ez?
A mai kor emberének - őseihez képest - jóval több vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége, mert stresszes életet él, a termőföld károsodása miatt ételei és így szervezete is tápanyaghiányos, vegyszeres élelmiszereket fogyaszt, szennyezett levegőt lélegzik, nem tiszta, természetes folyadékot iszik, élvezeti szereket, gyógyszereket, elektromág-neses sugárzást kibocsátó eszközöket használ.
Emellett nem elég "csak" a megfelelő mennyiségű és minőségű vitamint bevinni a szervezetbe. Minden nap elegendő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása szükséges ahhoz, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek beépülése megfelelő legyen, és hogy az anyagcsere-folyamatok során keletkezett salakanyagok, valamint a szervezetbe került környezeti toxinok távozni tudjanak a szervezetből.
A fenti ismeretek alapján nagyon sokunk szed rendszeresen valamilyen vitaminkészítményt. Vitaminok szedése közben azonban nem gondolunk a vitaminnal bevitt egyéb anyagokra! Pedig fontos lenne! Hiszen a mesterséges vitaminok maguk is tele vannak mesterséges, káros anyagokkal: színezékkel, ragasztó anyaggal, a gyártás során felhasznált kémia anyagok maradékaival, tartósító szerekkel! - ezek közül több nem csak káros, de akár komolyabb betegségeket is okozhat.
Másik probléma a mesterséges vitaminokkal a felszívódás, pontosabban annak hiánya. Általánosságban elmondható, hogy a nagy mennyiségben gyártott, mesterséges körülmények között szintetizált, tisztított, tablettázott vitaminoknál a felszívódásuk, hasznosulásuk bizonytalan, sokszor nagyon kis mértékű. a szintetikus vitaminok nem pont úgy viselkednek a szervezetünkben, mint a teljes értékű táplálékokban található természetes vitaminok. Sok szintetikus vitamin tápanyagokat vesz el a szervezetünkből, és megterheli a vesénket, mielőtt kiürülne. Aki tanult biokémiát, tudja (aki nem, az olvashat róla), hogy a vitaminok több különböző összetevőből épülnek fel – enzimek, koenzimek, kofaktorok–, melyeknek együtt kell működniük ahhoz, hogy a kívánt biológiai hatást elérjük. A táplálékban természetes formában előforduló vitaminok minden szükséges összetevőt tartalmaznak. A boltokban kapható, nagyrészt szintetikus vitaminok a természetes vitaminoknak izolált részeit tartalmazzák. A szintetikus vitaminokról bebizonyosodott, hogy hatástalanok, esetenként még károsak is, a C-vitamin (aszkorbinsav) pl. hosszútávon gyengíti az immunrendszer működését.
A legtöbb piacon levő vitamin inkább szintetikus, mivel azokat olcsóbb előállitani. Ha már egyszer az egészségünk, a káros anyagoktól való szabadulás érdekében szedünk vitamint, felejtsük el a mesterséges készítményeket, fogyasszunk 100% bio, minden mesterséges anyagtól mentes, gyógynövényi eredetű vitaminokat, ásványi anyagokat.
...folyt.köv...